Een berenmarkt, beermarkt, bearmarkt of in het engels: bear market is een veelgebruikt begrip op de (effecten)beurs en economie. Men spreekt over een berenmarkt tijdens een periode van (langdurige) dalende koersen. Tijdens een beermarkt heerst er een algemeen groot pessimisme. Een berenmarkt kan zich voordoen in bepaalde sectoren, individuele bedrijven of de gehele economie.
Wat is een berenmarkt ?
Wat is een berenmarkt eigenlijk? Men spreekt over een berenmarkt tijdens periodes van langdurende dalende patronen. Het algemeen pessimisme is dan ook groot tijdens een berenmarkt. Een berenmarkt kan voorbeeld ontstaan door een recessie , verwachte recessie , slechte bedrijfsresultaten of verwachtingen van slechte bedrijfsresultaten. Een berenmarkt kan ook nog andere oorzaken hebben zoals voorbeeld het dalen van de werkloosheid of een sterke stijging van de inflatie. Beleggers verkopen dan hun effecten en sommige gaan short. Daardoor krijgt men een dalende koers. Als de dalingen een lange periode blijven aanhouden spreekt men over een beermarkt.
De 3 fases van een berenmarkt.
Een berenmarkt kent meestal 3 fasen. De eerste fase is een afbouwende fase. In de 2de fase beginnen de prijzen en volumes meer te dalen, waarna in de 3de fase de volumes en prijzen sterk dalen en steeds meer beleggers uitstappen. Het aandeel of effect wordt sterk geshort door sommigen in de 3de fase.
Stierenmarkt en berenmarkt.
Het tegenovergestelde van een berenmarkt is een stierenmarkt. Dit is exact het tegenovergestelde. Tijdens een stierenmarkt kent men langdurende periodes van stijgende patronen/koersen.
Hoe komt men aan het begrip berenmarkt?
De symboliek moet men bij de dieren: beer en stier zoeken. Tijdens een stierenmarkt stijgt de koers. Een stier steekt ook met zijn horens OMHOOG.
Tijdens een beermarkt dalen de koersen. Een beer slaat met zijn poten de prooi naar BENEDEN.
De meest bekende beermarkt ooit.
Het beste voorbeeld van een beermarkt en de meest bekende beermarkt is de Grote Depressie. Tijdens de grote depressie in de jaren 30 verloor de Amerikaanse beurs maar liefst 90 % van zijn waarde. Deze berenmarkt begon in 1929 en stopte in 1932.Dit is het meest bekende voorbeeld van een beermarkt, maar er is wel vaker een beermarkt voorgekomen in het verleden.
De ergste berenmarkt ooit.
U verwacht het waarschijnlijk niet echt maar de ergste beermarkt ooit is Cyprus. De beursindex van Cyprus daalde dan ook vanaf 1999 maar liefst 99,2 % . Op 29 november 1999 behaalde de Cypriotische beursindex een hoogste niveau van 11.443 punten en daalde daarna naar 91 punten. Een zeer spectaculaire beermarkt dus.
Hier enkele voorbeelden van een berenmarkt. Grafieken spreken boekdelen.