Hoe een beleggingsportefeuille samenstellen? Wat is een goede samenstelling van mijn portefeuille? Een beleggingsportefeuille samenstellen is 10 keer belangrijker op lange termijn dan welke effecten u heeft of het proberen timen van de markt. De samenstelling van uw portefeuille is eigenlijk het enige dat u echt in de hand heeft bij beleggen.
Hoe een beleggingsportefeuille samenstellen?
De samenstelling van een beleggingsportefeuille hangt af van welke soort belegger u bent. U stelt dan ook een portefeuille samen aan de hand van uw beleggingsprofiel.
Hoeveel brengt een bepaalde soort belegging mij op?
Het is eigenlijk zeer moeilijk om dit te gaan bepalen, het rendement dat u zal behalen is van zo veel dingen afhankelijk.
De rendementen per jaar van bepaalde soorten beleggingsproducten zijn ongeveer:
- Rente op spaarboekjes 2-3 %
- Edelmetalen 2-3 %
- Obligaties korte termijn 3-5 %
- Obligaties lange termijn 6-8 %
- Defensieve aandelen 8-14 %
- Buitenlandse aandelen: 10-25 %
- “Agressieve” aandelen: 15-25 %
- Emerging market aandelen: 20-30 %
- Derivaten: 10-30 %
Deze rendementen zijn berekend aan de hand van gegevens uit het verleden. Deze is geen garantie voor de toekomst! Uw persoonlijke rendementen kunnen sterk afwijken hiervan. Bepaalde factoren beïnvloeden ook het rendement van een bepaalde beleggingscategorie. Op datum van schrijven zijn de rendementen zeer laag op spaarboekjes door de lage rente. Aandelen doen het dan weer goed voor het moment. Ook uw beleggingshorizon is zeer belangrijk. Op lange termijn zullen aandelen de hoogste rendementen geven maar op korte termijn kunnen voorbeeld obligaties dan weer interessanter zijn.
De verhouding tussen risico en rendement.
Het is zeer belangrijk bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille te weten hoeveel risico u wilt nemen.
Er bestaan 3 soorten risico bij beleggen:
- Onsystematisch risico: Dit risico kan worden beperkt door uw beleggingsportefeuille goed te spreiden. Dit is het risico kenmerkend aan het soort belegging.
- Systematisch risico: Dit risico zal altijd blijven bestaan en daar kan u niets aan doen. U loopt dit risico door de volatiliteit en de bepaalde markt waarin u investeert.
- Korte termijn risico: Hoe langer uw beleggingshorizon hoe lager het risico. Door te beleggen op korte termijn loopt u een extra groot risico. Aandelen zijn eigenlijk altijd beleggingsinstrumenten voor op de lange termijn. (Liefst minimum 5 jaar) Er zijn geen periodes van minder dan 8 % rendement op aandelen gemeten over een periode van 30 jaar! Zeer goede jaren maken slechtere jaren goed. Daarom is het onder andere belangrijk een lange beleggingshorizon te hebben.
Het gedrag van verschillende beleggingsportefeuilles.
Hoe gedragen verschillende beleggingsportfolio’s zich?
Het verdelen van uw beleggingsportefeuille met verschillende soorten effecten die elkaars rendementen niet beïnvloeden verlaagt het risico. Het is dan ook verstandig verschillende soorten effecten in uw portefeuille op te nemen. Hoe minder ze elkaar beïnvloeden hoe beter.
Een portfolio met enkel obligaties is risicovoller (met minder hoge rendementen) dan een beleggingsportefeuille met voorbeeld 60 % aandelen en 40 % obligaties.
Het is dan ook belangrijk om regelmatig uw (effecten)portefeuille te herorganiseren. Een beleggingsportefeuille die niet goed verdeeld is brengt hogere risico’s met zich mee.
Hoe stel ik het best mijn beleggingsportefeuille samen?
- Obligaties met looptijden van 6 maanden tot 5 jaar zijn goede keuzes om het risico in uw beleggingsportefeuille te verlagen.
- De essentie van een goede portfolio verdeling is om effecten te gebruiken waarvan de rendementen elkaar onderling niet kunnen beïnvloeden.
- Buitenlandse aandelen horen eigenlijk in elke portefeuille thuis.
Welke vragen moet ik mijzelf stellen bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille?
- Hoeveel verschillende soorten effecten wil ik bezitten en welke?
- Hoeveel risico wil ik nemen? Ben ik een “goede huisvader” of “avontuurlijke belegger” ?
- Hoe “controversieel” wil ik mijn portfolio samenstellen?
Wat moet ik weten over het samenstellen van een beleggingsportefeuille?
- Een truc om te weten hoeveel aandelen u moet in portefeuille nemen: vermenigvuldig de tijd hoelang u uw geld kan missen maal 10. Het getal die u uitkomt is het percentage aandelen die u in portefeuille mag nemen. vb 5 jaar x 10 = 50 % aandelen.
- Hoeveel volatiliteit kan u verduren? Als u geen volatiliteit wil neem max 10 % aandelen in portefeuille, 10% volatiliteit is 30 % aandelen, 20% volatiliteit is 50 % aandelen, 35 % volatiliteit is 80 % aandelen.
- Hoe complex wilt u het maken? Het beste is om toch minimum 4 verschillende soorten effecten in portefeuille te nemen.
- Focus u op het gedrag van uw portefeuille en niet van uw beleggingen onderling!!
- Hou rekening met transactiekosten en belastingen. Met welke extra kosten moet ik rekening houden als belegger?
Belangrijk bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille.
Actief beheerde fondsen doen het vaak slechter dan niet actief beheerde. De grootste rendementsverliezen gebeuren door menselijke fouten. Vermijd ze dan ook best.
Als een bepaalde soort beleggingsklasse het goed doet dan doet een index fonds in die klasse het vaak beter.
Veel actief beheerde beleggingsfondsen doen het eigenlijk slechter dan de S en P 500.
Tijdens een stierenmarkt winnen groeiaandelen van value aandelen, maar tijdens een berenmarkt dalen value aandelen minder dan groei aandelen.
Wat is jouw visie op ETF’s?
ETF’s zijn zeker interessant vanwege lage kosten en je spreidt je risico over meer aandelen van die index. Let wel op de gewichtverdeling van de aandelen in die index. Kijk naar onze Bel-20. Vroeger speelden financiële aandelen een grote rol…
Ik zou opteren om een index met gezonde bedrijven te nemen die niet duur gewaardeerd staan. Geen Nasdaq voor mij of Dow Jones. Ik zou opteren voor de Duitse Dax of Cac-40.