“”De meeste beleggers die ik ken, zijn hier in de eerste plaats individueel en op zichzelf mee bezig. En dan bedoel ik niet t.o.v. andere beleggers, maar t.o.v. hun familie en partner (echtgenoot/echtgenote).
Anders gezegd: de belegger doet zijn ding met zijn broker account en/of zijn beleggingsportefeuille en de partner zal zich daar meestal niet mee bezighouden. Meestal vanwege geen interesse.
Stel nu: op een dag heeft onze belegger brute pech en hij komt onverwacht te overlijden (ongeval o.i.d.).
De partner blijft alleen achter en hij/zij was wel op de hoogte dat er ergens een broker account moet zijn, maar hoe aan dat geld geraken?
Een broker account is nog iets anders dan een bankrekening. Geld afhalen van een broker account is niet altijd een kwestie van eenvoudigweg een overschrijving doen ..
Daarom mijn vraag: hebben jullie bepaalde voorzieningen getroffen zodat je partner in geval van uw (onverwacht) overlijden (makkelijk) aan het geld van uw broker account kan komen.
Account op beider naam is al een begin, maar dan moet je partner nog wel weten hoe je geld moet overschrijven. En dan heb ik het nog niet over het afsluiten van openstaande posities….””
De notaris en uw bank (broker) handelen dat allemaal af, in samenspraak met de erfgenamen dan. Alles is dan onderworpen aan wetgeving rond successie en erfbelasting.
De (Belgische) Notaris zal nooit alle buitenlandse banken:brokers aanschrijven. Dus in dergelijke gevallen zouden de nabestaanden daar best kennis van hebben.
En als we het nog wat ruimer maken en er geen partner is maar een minderjarige erfgenaam, dan zal alles geliquideerd worden en op een rekening gezet worden tot de minderjarige meerderjarig is. Wanneer je dat niet zou willen dan moet je een stichting of een trust of iets dergelijks oprichten, en dat geld daarin steken. Een entiteit/rechtspersoon die blijft bestaan als je overlijd.
“”Maar wie initieert dan de actie van de notaris en de broker? Ik neem dan aan dat de nabestaande(n) toch zelf op z’n minst (bij de notaris) het bestaan van zo’n broker account moeten aankaarten ..?
Die account is wel aangegeven bij het CAP, maar doen die daar uit zichzelf iets mee ..?””
De notaris is gemachtigd, en zeker als het in het belang is van de nabestaanden (kan ook de overheid zijn, bij geen erfgenamen) dat er geen brokken zijn op de beleggersrekening.
De nabestaanden samen met de notaris stellen de erfenis op hé. Dat wordt zo compleet mogelijk gedaan en dan wordt de erfenis verdeeld.
Een bestaan broker account: kunnen ze nagaan via uw bankrekeninguittreksels (stortingen naar of van de beleggersrekening).
Interactive Brokers is er al op voorzien. Helaas enkel voor Amerikanen …:
“– Transfer on Death —
Transfer on Death is a form of account registration which allows individuals to pass the assets in their IB account directly to another person or entity upon their death without having to go through probate. This registration option is solely available to individual accounts held by US residents.”