Luchtkasteel theorie
"The castle in the air theory"

"The castle in the air theory" ook wel "De luchtkasteel theorie" genoemd werd voor het eerst door John maynard Keynes beschreven. "The castle in the air theory" is het tegenovergestelde van "The firm foundation theory". Volgens John Maynard zou een belegger zijn tijd en energie moeten spenderen aan het bepalen van de intrinsieke waarde van een financieel instrument. Dit kunnen obligaties, aandelen of alternatieve beleggingen zijn. "The castle in the air theory" probeert het gedrag van beleggers te begrijpen. Er wordt geanalyseerd hoe een groep beleggers zich in de toekomst zal gedragen.

 

"The caste in the air theory"

Dit type investeerder zal proberen te anticiperen wat het grote publiek zal doen. Soms is het grote publiek hebzuchtig, soms is het angstig. Als er een algemeen optimisme en hebzucht heerst dan worden er veel luchtkastelen gebouwd. Met luchtkastelen bedoel ik effecten die te duur gewaardeerd zijn. Om het simpel uit te drukkken, de prijs die betaald wordt is hoger dan de werkelijke waarde. Dit komt door het algemeen optimisme waardoor men bereid is te veel te betalen. Dit type investeerder zal proberen te kopen aan een lage prijs voor het optimisme optreed. Op het hoogtepunt van het optimisme zullen de effecten terug verkocht worden.

"The firm foundation theory" zou volgens de meeste investeerders te tijdsconsumerend zijn. Er is ook het commentaar dat het onmogelijk is om nauwkeurig de toekomst te voorspellen aan de hand van resultaten uit het verleden. Een bijkomstig probleem is dat het in praktijk zeer moeilijk blijkt om de intrinsieke waarde nauwkeurig te bepalen.

"The Firm foundations theory"

Deze theorie gaat ervan uit dat elk effect een intrinsieke waarde heeft die berekend kan worden. Er kunnen 3 scenarios ontstaan: 1 een effect is overgewaardeerd , 2 een effect is ondergewaardeerd, 3 een effect is "normaal" gewaardeerd.

  1. Een effect is duur gewaardeerd. De prijs die betaald wordt is meer dan de instrinsieke waarde van datzelfde effect.
  2. Een effect is goedkoop gewaardeerd. De prijs is onder de intrinsieke waarde van dat effect.
  3. Een effect is "normaal" gewaardeerd. De prijs is ongeveer hetzelfde als de intrinsieke waarde. In realiteit komt dit scenario niet vaak voor.

Dit type belegger zal proberen een effect te kopen als het goedkoop gewaardeerd is en het terug verkopen als het te duur gewaardeerd is. Ook wel value beleggen genoemd. In theorie is dit geniaal. U kan dubbel zoveel profiteren. Door het kopen van "goede" effecten zal u een mooi rendement behalen. Deze effecten waren echter ook goedkoop bij aanschaf. Op lange termijn komt de werkelijke waarde van een effect altijd terug boven. Hierdoor bent u in theorie redelijk zeker van uw rendement. Als de instrinsieke waarde niet gestegen is maar de waardering is wel duurder dan maakt u nog steeds winst.  En u behaald een veel hoger rendement dan wanneer u enkel "goede" effecten koopt.

 

Welke theorie de juiste is daar wil ik geen uitspraak over doen. Natuurlijk is er geen enkele "de juiste". Uiteindelijk gaat het er om wat er voor iemand individueel werkt. Waar gelooft u in, waar bent u goed in en wat is uw persoonlijke situatie?

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.