Begin met beleggen

Beleggen is er voor iedereen! Dat moet u goed weten. Ik zal wegwijs maken doorheen de fascinerende wereld van beleggen. Op het einde van deze speedcursus zal u zo op een comfortabele manier de beurs betreden. Leest u even mee?

Intro: waarom beleggen?

Waarom zou u in godsnaam moeten beleggen als u uw inzet kan verliezen? Ik zal eerst even een kanttekening maken. Als u belegt in goede bedrijven voor een prijs die minder bedraagt dan de faire waarde over bijvoorbeeld 3 jaar, dan is de kans erg klein dat u uw geld verliest. Velen denken dat de beurs puur gokken is. Als ik dit hoor, dan springen mijn haren op mijn hoofd recht. Meestal zijn de mensen die dit zeggen zelf verliezer geweest op de beurs. Ze kochten dan bijvoorbeeld een aandeel in de dotcom-rage of voor de financiële crisis. U weet wel de jaren 99’ tot 00’ en ’08 – 09’. Toen kochten beleggers aandelen van internetbedrijven die op dat moment geen winst maakten. U moet goed beseffen dat als een bedrijf geen winst maakt, de beurskoers in feite niet zou mogen stijgen, integendeel het zou moeten dalen. Maar iedere bank die eraan kon verdienen maakte de gewone spaarder blind door te zeggen dat de het verlies van die bedrijven snel zou worden omgezet in mega-winsten. Ze zijn niet allemaal een Google of Microsoft die het ook daadwerkelijk bewijzen. Ook kopen de mensen meestal aandelen van bedrijven waarvan ze de producten vaak gebruiken, bijvoorbeeld Facebook. Dat is op zich niet erg, maar als iedereen die aandelen per se wil kopen, dan zitten we in een hype. Meestal is die hype explosief, zowel op de verliesdagen als de winstdagen. Diegene die eraan verdienen, zijn de banken (door transactiekosten) en de doorgewinterde experts die voor de hype kochten of het aandeel aanraadden aan “naïevelingen” om ze daarna te verkopen. Maar ik zal u niet bang maken om te beleggen in aandelen, want niet alle aandelen zijn hypes. Maar u moet gewoon weten waar de grenzen liggen bij zo’n hypes. Dit komt ter sprake in een ander deel.

Maar zoals de tussentitel aangeeft, gaan we bespreken waarom u naar de beurs zou moeten gaan. In slechte en goede tijden. Wegens de huidige beursomstandigheden is het aangeraden te kopen op een correctie of uw aankopen te spreiden in de tijd. Dit doet u dan met kleinere bedragen. De kosten zullen dan wel wat hoger liggen, maar u beperkt het risico. Ook dit zal verder worden uitgediept in een ander deel. Het eerste gegeven waarom u zou moeten beleggen, is dat u zo een alternatief zoekt voor het klassieke spaarboekje. Die brengen nog amper iets op: 0,4% bruto gemiddeld. Ook obligaties brengen maximaal nog 1,1% op volgens de recentste rentestanden van België. Daarnaast moet u dan ook uw geld vastzetten voor een bepaalde periode. Als de rente dan explosief zou stijgen, dan brengt uw obligatie minder op. Deze dreigt dan ook nog eens te dalen in waarde, als u deze verkoopt. De waarde kan dan nog eens dalen omdat u misschien te dure obligaties heeft gekocht. Als u ze wil verkopen, kan u dan uw obligaties die u kocht boven pari, verkopen aan een prijs onder pari. Pari betekent de 100%-lijn. Boven pari is boven de 100%. Onder pari is onder de 100%. Het beste is uw obligaties houden tot de vervaldatum. U krijgt er toch wat geld voor. Maar wannneer het om bruto gaat, mag u ook niet vergeten dat er hier 25% roerende voorheffing wordt van afgetrokken. Als de obligaties voor de vervaldag zou verkopen, dan gaat ook hier 25% extra van het rendement af. U bent net zoals bij termijnrekeningen dus gebonden aan een termijn. Kies daarom nu vooral voor korte looptijden bij obligaties en termijnrekeningen. Daarnaast kan u ook beleggen in goud. Goud is een grondstof waar ik twijfel of u wel een aardig rendement kan opstrijken. Tenzij in tijden van inflatie. Goud wordt ook aanzien als een velige haven in crisistijden. Net zoals u obligaties voor een bepaalde periode kan vastzetten in een bloeiende economie (want de centrale bank heeft de rente dan opgetrokken tot bijvoorbeeld 3%), waarna de rente daalt en u tweemaal winst kan maken.

Zilver is dan weer aantrekkelijker vanwege de lagere prijs t.o.v. goud. Maar als u geld wilt verdienen met pure grondstoffen, dan bent u genoodzaakt om het fysiek te kopen of met een hefboom. Over hefbomen zal ik het later hebben. Maar ook grondstoffen zijn erg volatiel en kunnen lijden door groeivertragingen van de economie op wereldschaal (zoals de BRIC-landen nu meemaken). Ik ben momenteel een voorstander van cacao. Dit is de enigste grondstof waarin ik geloof dat ze ook daadwerkelijk zal opbrengen. Olie is ook een instrument waarmee u geld kan verdienen, maar daar zal ik later meer over vertellen als we eerst de basis van beleggen goed onder knie hebben.

U kan deze grondstof kopen via Plus500. www.plus500.nl geeft daarbovenop nog een gratis bonus als u bij hen een rekening opent. Ook een demo-account om eens te testen, kan u gratis openen.

Ook vastgoed biedt een oplossing. Alleen moet u bij alle beleggingen er zeker van zijn dat er nog POTENTIEEL is. Als er geen potentieel meer is, dan kan u het houden bij een spaarboekje en wachten wanneer het weer loont om te investeren.

Toch zijn aandelen aantrekkelijker. Ze bieden het hoogste rendement over 10 jaar (gemiddeld 6% per jaar), wat de nodige volatiliteit met zich meebrengt en ze zijn goed bestand tegen inflatie. Wat betekent inflatie nu al weer? Inflatie betekent dat alles duurder wordt. Op zich is dat niet erg als de opbrengst op een spaarboekje mee stijgt of de lonen meestijgen. Als dit niet het geval is, wordt u armer. Maar zoals ik dus aangeef, is het spaarboekje in realiteit een verlieszaak zonder dat u het merkt. Zeker als de rente dan nog eens negatief zou zijn, wat vandaag voorkomt.

Mocht ik alle beleggingen op een rijtje zetten qua risico, dan bekom ik deze onderstaande getallenas:

beleggen voor beginners

Bij vastgoed koos ik voor vastgoed buiten groeilanden, omdat die landen soms vastgoedbubbels meemaken die buiten alle proporties zijn… Daarom: beleg vastgoed in Europa en VS.

Dat was het eerste deel! Volgende week het tweede deel. Dan gaan we nagaan welke aandelen u het best selecteert a.d.h.v. risicoprofiel en beleggingshorizon. We zullen dan ook kijken welke broker uit het best onder de arm neemt om transacties mee te verrichten.

Tot dan!

1 REACTIE

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.