We kregen deze vraag van een bevriende optie trader: Hebben jullie (schrijvers van Amerikaanse stijl opties) het al meegemaakt dat een short optie die ITM (in the money) was, uitgevoerd werd vóór expiratiedatum? .. En je dus onverwacht de trotse (??) bezitter was van een long of short positie van het onderliggende aandeel of ETF … Zo ja, heb je nog enig idee hoe lang dat voor expiratiedatum was? Was dat dagen, weken van tevoren? En ook, hoe ver was je optie toen ITM? Een ruwe schatting in % is goed .. Het is maar om ongeveer een idee te krijgen van hoe risicovol (of niet) het is om een short optie ITM te hebben …
Op geschreven put opties maak je altijd meer kans uitgevoerd te worden dan op geschreven calls. Op geschreven calls heb ik enkel vervroegde uitvoering ervaren indien het kort voor of zo goed als op ex-dividend datum was (makes sense), (dus die ex-div datum checken is een must voor ETF’s die dividend uitkeren).
Op geschreven puts (in vergelijking met geschreven calls) heb je een verhoogde kans op uitvoering indien er geen tijdskrediet meer in de optiepremie vervat zit. Dit kan je praktisch nagaan via de optie-trader en wel in de kolom “time-value”, als je daar “0” ziet of een getal lager dan “0”, dan maak je een reële kans om vervroegd uitgevoerd te worden. Je kan die kolom “time-value” ook instellen in je tabbladen. Zelden ervaringen gehad met vervroegde uitvoering ervan (geschreven puts), 1x op SPY, en ook op olieaandelen kort voor de prijs flink ging dalen.
Ik heb bepaalde velden opzettelijk zwart gemaakt. Dit zijn opties met looptijd 8 maanden, ik heb een blauw kader getrokken rond die opties (indien je ze zou geschreven hebben) waarop je kans maakt op vervroegde uitvoering >>> omdat er geen of zo goed als geen tijdskrediet meer in de optiepremie vervat zit. In realiteit (of toch naar mijn praktische ervaring) zal vervroegde uitvoering in de week gebeuren dat de opties komen te vervallen of enkele dagen ervoor tot de dag ervoor.
Belangrijk wel als je spreads trade, als er geen tijdskrediet meer zit in je geschreven opties is er geen reden om ze (de spreads) te houden.
“Als een onderliggende ex-div gaat, en er dus een dividend uitgekeerd wordt, dan STIJGT normaal gezien de koers toch .. Juist?” Dat is gangbaar inderdaad. Geen zekerheid, maar wel een fenomeen dat men vaak ziet inderdaad.
Gevaar zit hem in dit geval idd bij short calls (omdat die de leverplicht inhouden).. je moet dan de aandelen leveren (als je ze hebt), je bent ze kwijt en dus ook het dividend.
Als je call naakt staat (ik bedoel niet gedekt door aandelen), en je moet leveren, dan resulteert dit in een short positie (op de aandelen). Indien je een short positie hebt op ex-div datum, jij het dividend ophoest uit eigen zak, aan de eigenaar van de aandelen (shorten wil immers zeggen, tijdelijk ontlenen van iemand die long zit op de aandelen).
Uitvoering op puts is zo goed als uitgesloten, want iemand die zo’n optie vroegtijdig uitvoert, levert zijn aandelen aan u, en geeft dus op die manier zijn aandelen weg, inclusief dividend.
Maar let vooral op het “tijdskrediet in de optie”. Zit er nog tijdskrediet in, is de kans op uitvoering klein. Indien geen tijdskrediet meer (dus redelijk ITM of heel dicht tegen expiratie), dan is er geen reden om te houden.