U heeft al kennis gemaakt met de aandelenanalyses. Vandaag gaan we wat dieper in op Ageas aangezien de tijdelijke dip op de beurzen een koopkans is.
Eerst even een blik werpen op het profiel van Ageas. Ageas is een verzekeraar die actief is in Europa en in Azië (waar het een belang heeft in een Chinese verzekeraar) en draagt nog altijd de last van het Fortis-debacle. Daarom is het aandeel een achterblijver op de beurs. Maar dat is onterecht. Door een potentiële rechtszaak is de koers op een dag met meer dan 20% gedaald en ook daarna ging het bergaf. Wie toen gekocht heeft, kan terugblikken op een mooi rendement.
Als we kijken naar de fundamentals (de cijfers van een onderneming), dan stellen we vast dat Ageas er goed voor staat.
Ageas behaalde in 2014 recordresultaten. Hier even een toelichting. De ROE was in 2014 8,8% en dat heeft het bedrijf te danken aan recordwinsten uit de tak verzekeringen dat vooral mogelijk werd gemaakt door Azië. Daarbovenop zijn de operationele marges sterk. Tege, 2015 moet die ROE op 11% staan. Aan de basis van de groei heeft Ageas de kapitaalsterkte in de opkomende markten te danken. Maar liefst 17,5% van hun kapitaal werd geïnvesteerd in de opkomende markten. Tegen 2015 moet dat 25% worden. Ageas zet dus duidelijk verder in op de Emerging Markets. Grote sterkhouders waren China en Thailand. In China groeide het aantal klanten met 8,5 miljoen, wat de groei mogelijk maakte. Over de winstcijfers ben ik ook positief. Ageas zag de winst met 13% stijgen tot 737 miljoen euro. De tak van de levensverzekeringen in Europa kon een groei optekenen van maar liefst 22% tot op een winst van 533 miljoen euro, met dank aan België. In ons land steeg de winst namelijk met 23% tot 336 miljoen euro, tegenover 274 miljoen euro in 2013. De andere activiteiten hadden het moeilijker: daar kromp de winst met 6% tot op 204 miljoen euro, tegenover 217 miljoen euro in 2013.
Voor de rechtszaak tegen FortisEffect moest een provisie worden aangelegd van 130 miljoen euro. Maar aangezien Ageas een kaspositie heeft van meer dan 1 miljard euro, is dat bedrag niet overdreven hoog.
Ook de solvabiliteit bleef hoog tot boven de 200%.
Wat vooal belangrijk is voor de aandeelhouders van Ageas, is het dividend. Ageas stelde een dividend voor van 1,55 euro. Dat komt neer op zo'n 4,6% bruto tegen de huidige koers. Ook de aandeleninkoop was een teken van vertrouwen.
Daarnaast hanteren kredietbeoordelaars ook een rating voor Ageas.
En gemiddeld gezien hanteren de kredietbeoordelaars een rating die goed tot zeer goed is met stabiele tot licht positieve vooruitzichten. Dus ook dat zit dik oké.
Kijken we naar de waarderingen, dan zien we dat de k/w amper 10,9 is. De oorzaak ligt vooral bij het Fortis-verleden dat nog altijd aansleept. Ook de EV/EBITDA (de ondernemingswaarde gedeeld door de winst voor belastingen, afschrijvingen…) is aan de lage kant, namelijk 5,5. De koers/boekwaarde bedraagt 0,70. En het PEG-ratio (de k/w gedeeld door de winstgroei) is -1,07. Wat betekent dat nog niet alle groei in de koersen zit verrekend.
Als we nu kijken naar de koers, dan komen we tot de vaststelling dat die geleidelijk aan stijgt. Als we er een technische noot aan willen toevoegen, komen we tot een aankoopkoers van rond de 33 euro. Wij van www.verdienveelgeld.be denken dat de koers op termijn naar de 45 euro kan gaan. Een koopje dus!
Conclusie: Ageas is gezond en heeft goede vooruitzichten voor de opkomende landen. Het dividend is ook hoger dan de analisten hadden verwacht. Het aandeel staat ook erg laag gewaardeerd gezien zijn verleden met Fortis.