Hoe meer tijd je stopt in financiële educatie hoe beter je in staat bent om slimme financiële beslissingen te maken.
Te veel mensen zitten vast in een vicieuze cirkel. Ze gaan naar school om een veilige job te vinden met het doel hoger op de job ladder te klimmen, sparen geld beetje per beetje, betalen vast kosten en rekeningen, en geven uit wat er nog over is aan het eind van de maand, deze cirkel wordt voor de rest van hun leven herhaalt. De harde realiteit is dat ze door dit soort gedrag nooit financieel onafhankelijk zullen worden.
Volgens de auteur van rijke pa arme pa bestaan er betere manieren om financieel onafhankelijk te worden. Je moet geld laten werken voor jou in plaats van zelf voor geld te werken. Dat kan door te investeren in vastgoed, obligaties, aandelen, private bedrijven, …
Om je goed op weg te helpen hebben we hier 100 tips uit het boek rijke pa arme pa. Dit boek is hier te koop op bol.com
25 inspirerende tips uit het boek rijke pa arme pa:
- Educatie is belangrijker dan geld op lange termijn.
- Het zijn vaak niet de slimste personen die aan de top geraken maar de mensen die lef hebben en berekend risico durven nemen.
- Het verlaten van school betekent niet het einde van je educatie maar daar begint het pas.
- Als je zaken aan andere mensen leert dan kan je de leerstof zelf vaak beter onthouden en beheersen.
- Soms ontmoet ik mensen die geen tijd hebben om aan hun financiën te werken. En er zijn er die geen tijd hebben om aan hun gezondheid te werken. De oorzaak is hetzelfde. Ze hebben het druk en blijven het druk hebben als een manier om iets te ontwijken waar ze niets aan willen doen.
- Mislukking inspireert een echte winnaar om het de volgende keer anders te doen. En het verslaat een verliezer. Het is het grootste geheim van de winnaars. Een winnaar haalt inspiratie uit mislukkingen dus is niet bang om eens te verliezen.
- Zeg nooit “ik kan iets niet betalen.” Stel jezelf de vraag “Hoe kan ik het betalen?”. Het ene is een statement, de ander een vraag. Zet jezelf aan het denken in plaats van je eigen mogelijkheden te beperken.
- In een snel evoluerende wereld is het niet belangrijk wat je weet. Het gaat erom hoe snel je kan leren en evolueren. Die vaardigheid is onbetaalbaar.
- Als je een fout maakt is het tijd om het anders te doen. We kunnen onze problemen niet oplossen met de zelfde manier van denken wanneer we ze gemaakt hebben.
- Een plan is een brug naar je dromen. Je doel is om het plan waar te maken, zodat je dromen uitkomen. Als je alleen maar droomt zullen ze nooit werkelijkheid worden. Maak eerst je plannen waar, je dromen zullen volgen.
- Bij elke winnende strategie zal je ook verliezen moeten nemen. De weg naar succes is nooit vrij van mislukkingen.
- Zorg dat je een goede exit strategie hebt. Professionele beleggers hebben altijd een exit strategie voor dat ze ergens investeren.
- Als je iemand anders de schuld heeft van je problemen, dan raken je problemen nooit opgelost. Doe er zelf iets aan…
- Wees voorzichtig met het aangaan van schulden. Als je persoonlijke schulden aangaat wees dan zeker dat je ze klein houdt. Als je grote schulden aangaat, zorg dan dat iemand anders er voor betaald.
- Zaken doen en beleggen zijn een groepssport. Netwerken is zeer belangrijk.
- Beleggen en samengestelde rente is als een sneeuwbal die van een heuvel rolt, maar er gebeurd niets tot je het een stevige duw geeft.
- Klagen over je huidige positie in het leven heeft geen zin. Heb geen spijt en doe er iets aan.
- De rijken gebruiken een financiële hefboom. Het is een kwestie van goed risicomanagement.
- Rijk worden begint met de juiste mentaliteit en een goed plan.
- Als je zelf geen merk bent dan ben je een grondstof. Maak van je naam een merk.
- Wanneer je mislukking uit de weg gaat dan ontwijk je succes.
- Beleggen in fondsen is beleggen in het onderste van de voedselketen.
- Mensen zonder financiële hefboom werken voor mensen met een hefboom.
- Begin klein en droom groot.
- De angst om anders te zijn weerhoud ons om betere manieren te zoeken om iets te doen.