Groot geld

Een getal drukt een hoeveelheid uit. Ok, ik ga hier niet té diep op ingegaan. Je hebt tientallen, hondertallen, duizendtallen, … daar houdt het zo’n beetje op voor de meeste mensen hun ‘leefwereld’, hun context. De meesten zullen zich nu al voor de borst gestoten voelen, … want weten heus wel dat er na duizendtallen, ok, ik ga door. Tienduizendtallen, honderduizendtallen, miljoentallen, 10-miljoentallen, 100-miljoen of biljoentallen, miljardtallen, 10-miljardtallen, 100-miljardtallen, 1000-miljardtallen bestaan en eigenlijk gaat dat zo door. Nu kan je zeggen, ok what’s your point? Mijn punt is dat vele van de hier voornoemde getallen echt deel uitmaken van een dagelijkse realiteit. Kan iemand er een gok naar slaan hoeveel geld er bijvoorbeeld in totaal is in de wereld? (deze vraag ligt natuurlijk zo simpel niet, andere vraag: iemand een idee hoeveel geld er in rook is opgegaan met de beurscrisis 2008? 15.000 miljard dollar)

Af en toe wordt er gemist in deze grote getallen, bijvoorbeeld door nieuwslezers of politici, vaak tot grote hilariteit van de toehoorders. Vaak beseffen zij dit zich verspreken dit niet eens, dit is begrijpelijk daar dit niet echt deel uitmaakt van hun dagelijks leven of ze denken er niet over na. Maar als je enkele honderden miljarden mispakt (mis-spreekt) voor enkele honderden miljoenen, dat is hetzelfde als lezen op je gsm-factuur dat je 65000 euro moet betalen ipv 65 euro. Die fout wordt niet echt gemaakt tijdens het lezen! Dit lijkt misschien lachwekkend dat ik hierop blijf doorgaan. Maar er bestaan heus wel miljonairs, biljonairs en zelfs miljardairs, en zelfs enkele multimiljardairs. Hoe gek kan het?

Een berekening: Onthoud dit goed!! Stel dat je 40 jaar werkt, en je hebt een maandloon van 2000 euro, netto in je handen (relatief veel niet?!) Je spaart elke maand 1000 € (héél veel, niet?). Dan heb je jaarlijks, 12.000 € gespaard, en na 10 jaar 120.000 €, en dan na 40 jaar heb je zowaar het fantastische bedrag van 480.000 € gespaard, daarmee kan je nog niet eens een super-de-luxe-villa kopen, met moeite een klein kasteeltje. Dan heb je nog geen sjieke auto, geen buitenverblijf, en toch heb je echt wel KEIhard gespaard. Hoe in hemelsnaam wordt je dan miljonair. Ok, je vrouw doet hetzelfde, dan heb je samen 960.000 €,… bijna 1 miljoen €!

Maar hoe kan het dan dat er biljonairs bestaan of miljardairs? Hoe worden die zo rijk? Door hard te werken en flink te sparen, niet dus!! Mathematisch bewezen. Je moet meer, meer, meer geld zien te verzamelen wil je miljonair worden. Er is maar één optie, een bedrijf starten (en/of beginnen met beleggen). Ok, er zijn nog opties, banken overvallen, staatsobligaties vervalsen, internationale drugshandel opstarten, waarom niet… monkey-business

Het fijne van grote getallen is dat weinigen ze werkelijk begrijpen (tenzij het deel uitmaakt van je dagelijkse bekommeringen, werk of zo), maar dat ook heel weinigen dit zullen toegeven, grote getallen lachen ons vierkant uit en we beseffen het niet!

getallen eenheden

Een getal drukt dus een hoeveelheid uit, om 3000 te begrijpen, moeten we begrijpen dat 1 drieduizend keer in 3000 past. Daarom moeten we ons om te beginnen 1 kunnen voorstellen. Ik stel mij 1 mens voor, ik stel mij nu het sport-stadium van Oostende voor, waar ik als jonge gast vaak naar het basket ging kijken, daar konden 3000 mensen in plaatsnemen.

15 miljard dollar visueel voorgesteld

Om 1 miljard te begrijpen, moeten we begrijpen dat 1 miljoen, duizend keer in een miljard kan. Maar hoeveel is 1 miljoen. Je moet je een basis-eenheid kunnen nemen. Bv. Stadiums van 3000 mensen, dit kan ik mij goed visualiseren, met 10 zo’n stadiums kan ik al het getal 30.000 visualiseren. Maar miljoenen, miljarden en triljarden zijn heel moeilijk te visualiseren. Begrijp dat er een groot verschil is tussen weten hoeveel iets is, of kunnen visualiseren hoe groot een grote hoeveelheid is.

Op de vorige afbeelding zie je 15 Trillion Dollars, dit komt overeen (Nederlandstalig) met 15.000 miljard Dollar, dit getal hebben we al eens gehad niet? Dit stelt het BNP voor van de VS voor 2011, alsook de staatsschuld (daar deze ongeveer even hoog zijn) 22.727 dollar per inwoner

De Belgische staatsschuld doet het iets beter in verhouding. 8636 euro per inwoner. Verhoudingen zijn dus beter te begrijpen dan de grote getallen zelf. Het verschil tussen 1 en 1000, als je in Gent woont, is een vriend waar je met de fiets heen kan, en anders een vriend die 1000 kilometer van je woont, dit zit in Polen, Italië, of het zuiden van Spanje. 3 nullen maakt al snel een groot verschil in onze realiteit. We zijn verwonderd over het feit dat er miljarden sterren en sterrenstelsels bestaan, maar we zijn er doodgewoon aan geworden dat bedrijven miljoenen of miljarden winst maken, en dat mensen miljonair of miljardair zijn. (Belgacom 2011: 750 miljoen € winst. of miljarden winst maken. Apple 2011: 47 miljard.)

de rijkste mensen

Door meer vertrouwd te raken met deze grote getallen kan je ze ook beter begrijpen, of toch hoe ze zich verhouden tot elkaar. Dit is echt nodig om ons bewust te worden van delen van de realiteit die beschreven worden met sur-realistische getallen-hoeveelheden. Hoeveel is duizend miljard nu ook alweer?

Grote getallen zijn a pain up the ass om te begrijpen! Maar geef het niet te snel op!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.