beleggen in garage

Denkt u aan het verhuren van een garage of staanplaatsen. Of wilt u een garage kopen en later verhuren? Neem dan eens dit bericht goed door. Er komen namelijk wat dingen kijken bij de verhuur van garages net zoals bij de verhuur van een woning. Een garage is al vanaf 10000 euro te koop dus u heeft geen groot budget nodig. Het verhuren van garages kan interessant zijn omdat spaargeld steeds minder opbrengt en mensen dus opzoek gaan naar andere investeringen. Verhuren van garages kan een goede alternatieve vorm van vastgoed zijn.

Is het verhuren van een garage , boxen of staanplaatsen interessant?

Dat moet u natuurlijk per afzonderlijk geval bekijken en dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken. We maken eens snel de rekensom.

Garagebox met goede ligging 40 000 euro kostprijs + 4000 euro notariskosten. Huurprijs 150 euro per maand bruto.

Door de goede ligging wordt de garagebox altijd verhuurd. 12x 150 euro is 1800 euro bruto per jaar. De nettoprijs wordt bepaald aan de hand van het kadastraal inkomen van het pand dat u verhuurt. De jaarlijkse lasten zullen ongeveer 200 euro zijn.

40 000/1600=25 jaar.

Het gemiddeld rendement van een garage zal ongeveer 4% zijn. Dit is niet meer dan het verhuren van een huis. Minder is het ook niet dus als u met een laag budget vastgoed wilt kopen om te verhuren of als spreiding kan dit een leuk alternatief zijn voor traditioneel vastgoed. U kan ook eventueel een meerwaarde hebben bij verkoop afhankelijk van de al dan niet mogelijke onderwaardering of overwaardering bij aankoop. En de waardering van vastgoed bij verkoop. Prijs is wat u betaald waarde is wat u krijgt. Zeker als u het pand wil verhuren is de aankoopprijs belangrijk aangezien aankoopprijs zwaar doorweegt op totaal rendement. En de aankoopprijs betaalt u maar 1 keer!

Voordeel bij het verhuren van garages.

  • weinig onderhoud en kosten in tegenstelling tot traditioneel vastgoed
  • de aankoopprijs voor een garage en grond is laag
  • mogelijke meerwaarde bij verkoop
  • niet veel extra kosten zoals watervoorziening etc. , eventueel wel elektriciteit afhankelijk van pand tot pand

Nadelen bij het verhuren van garages.

  • de notariskosten die er bijkomen doordat het bedrag klein is zal u procentueel meer betalen dan bij aankoop van vb een huis, hier doet u een groot verlies
  • u betaald niet veel maar krijgt eigenlijk ook niet zo heel veel, enkel een garagebox op een stuk grond, u kan er later ook niet gaan in wonen
  • het is het meest interessant als u de garages zelf verhuurt. Voor een redelijk rendement moet u al meerdere garages hebben en dan heeft u eigenlijk ook meer werk met het zoeken van huurders en het verhuren van de garages voor het zelfde rendement op een groot bedrag te hebben als bijvoorbeeld de verhuur van een woning. Want voor 250 000 kan u zeer veel garages kopen maar slechts 1 deftige woning.

Welke regio’s zijn interessant om garages te verhuren?

De beste plaatsen om een garage te verhuren zijn de regio’s met parkeerplaats tekorten. Soms kan u de garage zelf dubbel verhuren. Voorbeeld iemand die overdag huurt omdat die persoon daar werkt, en iemand die ’s nachts huurt omdat die persoon daar woont. Zoals bij elk vastgoed is de regio dus zeer belangrijk. U betaald meer maar de huurinkomsten zijn zeker. Welke regio’s zijn interessant om garages te verhuren?

Brussel of aan de kust zijn de beste regio’s om een garage te verhuren. Dit omdat daar staanplaats tekort is. U betaald dan ook wel wat meer.

Hoeveel betaal ik voor een garage?

De prijs hangt af van het soort garage en de locatie.

U kan een garagebox kopen die duurder is dan vb een staanplaats.

Ook de locatie is zeer belangrijk. In Harelbeke kan u garageboxen kopen voor 10 000 euro, aan de kust kan een mooie garagebox wel 40 000 tot 50 000 euro kosten!

Staanplaatsen zijn goedkoper. Die kosten 4000 euro tot 15000 op een goede locatie.

U moet ook rekening houden met nog extra kosten als notariskosten.

Hier kan u notariskosten berekenen: http://www.notaris.be/rekenmodules.php

Waar koop ik een garage?

Het aanbod garages is ruim op online immo en zoekertjes site. Daar heeft u een ruime keuze aan garages en kan u eens goed vergelijken.

Hier enkele sites waar u garages kunt aankopen:

www.immoweb.be/nl/immo/garage-te-koop.htm?xsearch=y&xidcategorie=7

garage te koop

hebbes.be

garage te koop op kapaza

Moet ik btw betalen als ik een garage verhuur?

site financiën belgie

Op de site van financiën hierboven kan u meer informatie vinden over welke financiële verplichtingen u als verhuurder heeft.

Zelfs als particulier bent u btw-plichtig als u een garage, een box of een autostaanplaats verhuurt. Dat wil zeggen dat u bij het btw-controlekantoor van uw woonplaats een btw-nummer moet aanvragen.

Als u huurinkomsten minder dan 15000 euro zijn jaarlijks krijgt u vrijstelling van deze regel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.