film margin call

Sommige beleggers beweren dat je genoeg cash moet hebben om opties te verkopen (cash secured). Dat is niet waar, je kan ook op margin werken als je broker dit toestaat. Ik had een Calloptie geschreven op Royal Dutch voor september, strikeprijs 24. Gisteren werd ik “ge-assigned”, dus ik moest 100 aandelen leveren. Omdat ik die niet in bezit had, kocht mijn broker die aandelen aan de marktprijs (24,17 €) en leverde ze zoals afgesproken aan de tegenpartij voor 24€. Theoretisch verloor ik dus 17 eurocent x 100 = 17 euro. MAAR: toen ik de optie schreef, kreeg ik 75 euro (0,75×100). Dus nog steeds een winstje van 58 euro.

Maar, handelen met margin is niet aan te raden voor beginnende optie beleggers. In “het begin” leert men van niet meer put opties te schrijven dan men aandelen wil afnemen/kopen. Indien meer gevorderd kan men op margin werken.
Hetzelfde punt geldt eigenlijk ook voor aandelen. Vele brokers laten toe dat je meer aandelen kan kopen dan je cash hebt.
Het is niet dat ik hier pro of contra, het een of het ander ben. Het lijkt mij het beste leertraject om van beginner naar gevorderde te evolueren.

Bij schrijven van puts maakt men het onderscheidt tussen cash covered en cash uncovered. Bij schrijven calls spreekt men over covered (door aandelen gedekt) of uncovered (geen aandelen in bezit). Voor beginnende optieschrijvers is het wel van primordiaal belang het verschil goed te weten (cash secured vs non cash secured).

Opties schrijven op margin is niet ‘oneindig risicovol’.
Wees gerust, uw broker waakt er wel over. Hij is daartoe zelfs verplicht. Mocht de broker denken dat je niet aan uw (optie-)verplichtingen zal kunnen voldoen, gegeven de marktomstandigheden, zal hij sneller aan de bel trekken dan dat jij ‘undefined risk’ kunt zeggen! Van zodra het er nog maar op lijkt dat jij niet aan uw (naakte) optie-verplichtingen GAAT KUNNEN voldoen, heb jij een margin call aan uw been. Dan kun je kiezen: ofwel sluit je bepaalde posities, ofwel stort je cash bij, ofwel sluit uw broker bepaalde posities voor jou, zodat jij (en daarmee ook uw broker) aan uw verplichtingen kunt voldoen …

Er wordt overdreven dramatisch en sentimenteel gedaan over opties schrijven. Veelal door mensen die er niet voldoende over weten…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.