succesie

Wat als u overlijdt? Heeft u een mooie spaarpot aangelegd en bezit u een woning of meerdere eigendommen, dan heeft u zich zeker al eens afgevraagd wat er gebeurt met hetgene u had in uw leven. Wel, we zullen a.d.h.v. uitgebreide artikels uitleggen hoe u uw successie goed kan regelen zonder die administratieve rompslomp.

successie

Bent u eigenaar van uw eigen woning? En hebt u ook nog een mooie spaarpot opgebouwd? Dan hebt u zich allicht al de vraag gesteld wat er met dat “vermogen” gebeurt, als u sterft. U weet wel dat het naar uw erfgenamen gaat, en dat die er belastingen op zullen moeten betalen.

Maar wie zal er precies wat krijgen? Hebt u het recht om zelf te beslissen wie uw bezittingen zal erven? En kan dat een invloed hebben op het bedrag aan belastingen dat uw erfgenamen zullen moeten betalen?

We trachten hier dergelijke vragen te behandelen, en u uitleg te geven bij de moeilijke woorden die specialisten daarbij gebruiken. Laten we daarmee van start gaan.

Successie

“Successie” verwijst naar de overdracht van het vermogen van de overledene aan zijn erfgenamen.
“Successierechten, of erfenisrechten, zijn de belastingen die de erfgenamen daarop moeten betalen. De hoogte van die successierechten hangt af van het gewest waar de overledene het langst heeft gewoond in zijn vijf laatste levensjaren.

En u doet aan “successieplanning” als u zelf wil bepalen wie er welk deel van uw erfenis zal krijgen, of maatregelen neemt om de belastingen daarop niet te hoog te laten oplopen.

Interessante vragen

Ben ik verplicht om mij te bekommeren om mijn successieplanning?

 

 

Neen, dat bent u niet. De meeste erfenissen worden verdeeld op de manier die de wet voorziet voor het geval de overledene daarover niets geregeld heeft (er is met andere woorden bijvoorbeeld geen testament of huwelijkscontract). Specialisten noemen dat de “wettelijke devolutie”. 

Als u een andere verdeling verkiest dan deze die door de wet is voorzien, dan kan u dus uw successie plannen. Daarbij moet u wel enkele regels respecteren. Een degelijk huwelijkscontract, een testament of een schenking zijn de nuttigste instrumenten voor successieplanning. In tegenstelling tot wat velen denken, is successieplanning zelden ingewikkeld.

Uw familiale, persoonlijke en fiscale toestand kan echter veranderen. Daarnaast wijzigt de wet ook geregeld, bv. in verband met de successierechten. Daarom kan het nuttig zijn geregeld na te gaan of u uw successieplanning niet wil aanpassen aan die wijzigingen.

 

 

  1. Successieplanning kan in de volgende gevallen nuttig zijn:

    1. U wil uw erfenis anders verdelen dan wat geregeld is in de wet:

    • om een erfgenaam te bevoordelen ten opzichte van een andere;
    • om een deel van uw erfenis aan een goed doel te schenken;
    • om familieruzies na uw overlijden te voorkomen;
    • enz.
       

    Denk er echter aan dat niet alles mogelijk is! De wet bepaalt immers dat een deel van uw erfenis naar uw echtgeno(o)t(e), uw kinderen en soms ook naar uw ouders moet gaan. Men noemt ze “reservataire erfgenamen”: u kan die dus niet helemaal “onterven”.

    2. U wil voorkomen dat uw erfgenamen te hoge successierechten moeten betalen.

    Het tarief van de successierechten wordt vastgelegd door de gewesten. Deze leggen grenzen vast waarboven het tarief van de successierechten verhoogt (schijven). Hoe groter de erfenis, hoe hoger de belastingsschijf waarin deze valt. Weet dat uw kinderen bv. 30% successierechten zullen betalen op het deel van hun erfenis dat meer bedraagt dan 500 000 euro wanneer u voor uw overlijden in het Waalse of Brusselse Gewest woont. In het Vlaams Gewest wordt dat 27% op het deel van hun erfenis dat meer bedraagt dan 250 000 euro. Voor erfgenamen die geen familie zijn van de overledene, loopt dat percentage op tot 80% (in het Brusselse en Waalse Gewest, voor alles wat boven 175 000 euro valt) of 65% (in het Vlaams Gewest).

    3. U wil een schenking doen aan uw erfgenamen voor u sterft.

    Uw kinderen kunnen waarschijnlijk een financieel “steuntje in de rug” beter gebruiken als zij jong zijn. Omdat vele mensen langer leven, ontvangen kinderen hun erfenis echter dikwijls op een moment waarop zij er minder behoefte aan hebben. Met een schenking kan men dat voorkomen.

    4. U wil dat uw familiebedrijf kan voortbestaan na uw overlijden.

    Daarvoor zijn er specifieke regelingen, die afhangen van het gewest waarin u woont.

    Hoe uw successie voorbereiden?

    Als u zelf niet thuis bent in de successiematerie, zoekt u best advies, zelfs in eenvoudige situaties: advies is niet duur en kan u en uw erfgenamen heel wat kopzorgen besparen … Een notaris kan een oplossing voor u uitwerken. Ook een bankadviseur, een vermogensbeheerder of een advocaat-fiscalist kan een voortreffelijke raadgever zijn. 

     

     

  2. Advies inwinnen is zeker aan te raden in bijzondere omstandigheden zoals de volgende:

    • u hebt een groot vermogen;
    • uw gezinssituatie is ingewikkeld (bv. een nieuw samengesteld gezin);
    • u bent eigenaar of aandeelhouder van een familiebedrijf;
    • u hebt bezittingen in het buitenland;
    • u hebt één of meerdere kinderen met een gehandicap.
       

    Voor elk van deze omstandigheden kunnen specifieke maatregelen nuttig zijn.

    Wanneer uw successie plannen?

     

     

    • Hoe eerder, hoe beter: sterven kan immers op elk moment.
    • Op verschillende sleutelmomenten van uw leven:

       

       

      • bij de aankoop van een gebouw, alleen of met uw echtgeno(o)t(e);
      • als u plannen heeft om (wettelijk) te gaan samenwonen of te trouwen;
      • bij de geboorte van uw eerste kind;
      • bij het afsluiten van een levensverzekering;
      • bij een eventuele scheiding (echtscheiding, enz.);
      • als u met pensioen gaat en u uw groepsverzekeringskapitaal ontvangt;
    • Met geregelde tussenpozen: om te zien of uw successieplanning nog steeds beantwoordt aan uw wensen en uw persoonlijke en familiale toestand en aan de wetgeving.

    Slot

    Een hele boterham dus. U kunt maar beter erg goed voorbereid zijn want in de volgende artikels gaan we verder in op de gevaren van het niet plannen van een successie. Deze artikels zijn steeds te vinden op http://verdienveelgeld.be/category/belgische-regelgeving/

    Bron: www.wikifin.be

     

     

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.