Extra kosten die bij het beleggen komen kijken.
Extra kosten nemen een grote hap uit uw beleggingsrendementen. U Spoelt geld door.

Met welke kosten moeten er rekening gehouden worden als belegger? Dat is een vraag waar u toch even bij stil moet staan. Het kopen of verkopen van voorbeeld aandelen kost dan ook extra geld. Zeker als u “een trader” bent kunnen de kosten hoog oplopen. Er spoelt dan een deel van uw rendement figuurlijk weg. De extra kosten waar u rekening mee moet houden zijn de brokerkosten voor het kopen en verkopen van de effecten. En ook de belasting die u moet betalen. Lees hier meer over de extra kosten als belegger.

 

Extra kosten aan de tussenpersoon “de broker”

Als u effecten wil kopen en verkopen zullen er extra kosten aangerekend worden. U tussenpersoon wil er natuurlijk ook iets aan verdienen. Dit zijn de extra kosten die u aan uw tussenpersoon zal moeten betalen. Dit is afhankelijk van tussenpersoon tot tussenpersoon en dit kan u ook raadplegen indien u dat wenst.

  • Transactiekosten. Elke keer u een effect koopt of verkoopt zullen er transactiekosten aangerekend worden. Dit is bij de online brokers als vb binckbank, keytrade, lynx het goedkoopste.
  • Bewaarloon. Soms kan er een bewaarloon aangerekend worden. Dit is afhankelijk per tussenpersoon. Informeer hier zelf naar.
  • Administratieve kosten. Dit zijn de kosten die worden aangerekend om de administratieve kost te dekken.
  • Abonnementskosten. Kosten voor het gebruik te mogen maken voor bepaalde diensten en systemen van uw tussenpersoon. Bij online brokers zijn extra abonnementskosten voorbeeld live koersen en grafieken. Daarvoor kan u extra bijbetalen als u die niet gratis krijgt.
  • Dossierkosten. De dossierkosten zijn een soort van administratieve kost de u aangerekend kan krijgen.
  • Beheerloon. Loon die u betaald voor het beheer van uw portefeuille.

Hier kan u brokertarieven vergelijken en zo de goedkoopste vinden:

http://www.brokertarieven.be/

http://www.brokertarieven.nl/

Belasting die u moet betalen als belegger.

  • Belasting op meerwaarde. We zullen maar met het positieve beginnen. In België kennen we geen belasting op meerwaarde. Een meerwaarde wil zeggen als u een hogere verkoopprijs heeft dan een aankoopprijs.
  • Belasting op vermogen. In België kennen we ook geen vermogensbelasting. Dit tot de teleurstelling van Elio Di Rupo. Zijn voorstel was dan ook om op vermogens boven de 1,25 miljoen euro 0,5 % taks te heffen.
  • Beurstaks is de belasting op transacties. Men kent in België een beurstaks. Dit is een belasting op de aankoop en verkoop van aandelen. Voor aandelen, obligaties en olo’s die een beursintroductie kennen rekent men geen beurstaks. Sinds 1 Januari 2015 is de beurstaks in België verandert. Bij een aankoop/verkoop van aandelen betaalt u voortaan 0,27% beurstaks in plaats van 0,25 % (met een maximum van 800 euro). Voor kapitalisatiefondsen wordt de beurstaks verhoogd naar 1,32% (voordien: 1%) met een plafond van 2000 euro. Voor orders in obligaties verandert er niets. De beurstaks voor obligaties bedraagt 0,09% met een maximum van 650 euro.  Hou er rekening mee als u buitenlandse effecten koopt dat u extra buitenlandse beurstaks kan aangerekend worden.
  • Belasting op roerende inkomsten. In België moet u belasting op roerende inkomsten betalen. Dit is een belasting van 21 % en voor grote vermogens met meer dan 20020 euro aan inkomsten betaald u 25 %. Onder andere dividenden, interestbetalingen en couponbetalingen vallen onder belasting op roerende inkomsten. Voor bepaalde types beleggingen kan u een VVPR-strip kopen dat is een recht op het betalen van een lagere roerende voorheffing.
Welke belastingen moet ik als belegger betalen?
Belastingen die u als belegger moet betalen.

De toekomst van de belegger.

De overheid heeft geld nodig. Veel geld om precies te zijn. Hier kan u de overheidsschuld bekijken. De verwachting is dan ook dat in de toekomst België een belasting op vermogen en belasting op meerwaarde zal heffen. De vraag is echter hoe lang dit nog zal duren. Vooral de socialisten zijn vragende partij hiervoor.

Hoe bespaar ik kosten?

U kan kosten besparen. Dit door verschillende brokers te vergelijken. Vergelijk ook verschillende adviseurs. Wees u er ook van bewust dat elke aankoop en verkoop geld kost en u als trader eigenlijk een groot verlies qua kosten doet. Lange termijn beleggers hebben niet echt veel transactiekosten. Vermijd ook kleine transacties, die zijn bijna nooit de moeite waard omdat de transactiekosten dan te zwaar doorwegen. U betaald ook meer kosten op een buitenlandse beurs dan op een binnenlandse. De kosten verschillen dan ook nog eens onderling.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.