slechte banken

Laat ons duidelijk zijn, banken zijn bedrijven. De meeste bedrijven produceren zaken, banken niet. Hoe een bank werkt kan je het best begrijpen door te kijken naar het ontstaan van de eerste banken. Vroeger was het een pak onveiliger dan nu en was het gevaarlijk om met veel kapitaal rond te lopen (zeker als je ging reizen), of het zelfs thuis hebben liggen was risicovol. Inbrekers-alarmen en diefstal-verzekeringen bestonden toen nog niet. Je kon dus je geld (gouden en/of zilveren munten en andere edele metalen, kostbare voorwerpen) bij een bank in bewaring laten. Hiervoor vroeg de bank dan een klein percent. De allereerste banken hadden ook meerdere filialen over een groter gebied verspreid, waardoor rijken veiliger konden reizen en ergens anders kapitaal terugnemen. (zie Rotschilds 5 zonen.)

evolutie prijs rothschild

Het fenomeen dat mensen plots al hun geld komen afhalen bij een bank gebeurde echter nooit (tot 192X – the big depression). Dus van al dit kapitaal, zo dachten de banken, konden zij gebruik maken, door het opnieuw te gaan uitlenen aan anderen. Diegenen die geld leenden bij een bank deden dit aan grote intresten, en zo begonnen banken veel winst te maken. Het totaal aantal geld dat een bank in bewaring heeft, en het totaal aantal geld dat een bank uit heeft staan in leningen, staan niet meer in verhouding. Dit is wat ze noemen een hefboom. Veilig is wanneer een bank een hefboom gebruikt van 4, 5 of 6, maar heden ten dage worden hefbomen gebruikt van 20, 30, 40, soms zelfs nog veel meer. Dit is de reden waarom banken zoveel winsten kunnen genereren, en waarom zij zo failliet gaan als het maar kan, als iedereen zijn geld op het zelfde moment wil afhalen. Het idee dat een bank zorgt voor economische groei in een maatschappij is zeker waar, maar dit feit kan je niet los-staand zien. De bank vraagt hier ook heel wat intrest op, en die steekt ze in eigen zakken, als een bank dit argument gaat gebruiken dan toont ze maar één zijde. Een bank gaat met zijn winst niet nog eens op eigen houtje maatschappelijk welzijnswerk gaan verrichten. Economische groei is ook een dogma, die groei kan niet oneindig zijn, vermits de aarde eindig is, en dus grondstoffen, we kunnen ook niet blijven groeien in mensenaantal zoals we nu doen, dan zijn we 200.000 miljard in 2060. Dit klinkt weer als een surrealistisch groot getal, maar het is realiteit.

groeicijfer wereldbevolking

Een documentaire die ik zelf zeer interessant vind is The House of Rothschild (1934). Diezelfde Rothschilds zijn ook een zeer interessant startpunt om de financiële wereld te begrijpen zoals die nu is, alsook interessant om te leren hoe super-rijke families aan vermogen-beheer doen. Van de Rothschilds kan je naar de 13 illuminati bloodlines gaan, of wil je het Belgisch houden is de Carnet Mondaine ook een mooi startpunt. http://www.carnetmondain.be/

Geldopvragingen pieken kredietcrisis

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.