In dividendaandelen beleggen is een must in deze tijden van lage rente. Maar is die denkwijze wel risicovrij? Hier leest u alles over dividendbeleggen.

Eerst en vooral: wat is dividend?

Het dividend is de betaling van (een deel van) de winst van een onderneming aan haar aandeelhouders. Een onderneming die winst maakt heeft twee mogelijkheden om deze winst aan te wenden. Men kan de winst herinvesteren in het bedrijf of uitkeren aan haar aandeelhouders. Het betalen van dividend heeft een negatief effect op de hoeveelheid kapitaal (eigen vermogen) die de onderneming beschikbaar heeft. Ondernemingen streven naar een stabiel of licht stijgend dividendbedrag. Het is niet ongebruikelijk om bij verlies nog steeds dividend uit te keren uit de reserves. Dividend kan ook in aandelen worden uitgekeerd, dit noemt men dan stockdividend. De uitbetaling van het dividend wordt door de aandeelhoudersvergadering goedgekeurd, nadat het bestuur de hoogte van het bedrag en de wijze van uitbetaling bepaald heeft. Het dividend kan in geld of in aandelen, stockdividend, worden uitgekeerd. Het dividendbeleid is een afweging van twee belangen. Enerzijds wil het bedrijf de aandeelhouders een aantrekkelijk rendement bieden. Anderzijds wil de onderneming een gezonde financiële positie behouden om de continuïteit van de activiteiten te waarborgen en ruimte te houden voor groei. Veel bedrijven hanteren minimum waarden voor een select aantal financiële ratio’s, bijvoorbeeld solvabiliteit, om de aandeelhouder enig vastheid te geven waar de bedrijfsleiding op let bij het bepalen van het dividend.

Pay-outratio

Er zijn drie algemene methoden om het dividend te bepalen: Het management heeft geen vast beleid en stelt het dividend vast aan de hand van de financiële ruimte en plannen; Het dividend is een vast percentage, of beweegt binnen een bepaalde bandbreedte, van de winst. In jaren met een hoge winst wordt dus meer dividend uitgekeerd dan in jaren met een lage winst. Dit percentage staat bekend als de pay-outratio. Aandeelhouders die vooral beleggen om extra inkomen te generen prefereren een vast of een gestaag groeiend dividend. Bedrijven waarvan de resultaten weinig fluctueren van jaar op jaar kunnen een dergelijk beleid voeren. Aandelen met een hoog dividendrendement worden in België vaak 'goede huisvader' aandelen genoemd. Groeiaandelen daarentegen keren vaak weinig of geen dividend uit, dit vertaalt zich in een lage, of nul, pay-outratio. Het dividend is voor alle gewone aandelen gelijk. Er zijn echter meerdere aandelensoorten, zoals preferent aandeel en prioriteitsaandelen; deze aandelen ontvangen een ander of geen dividend.

Zorg dat het pay-outratio niet te hoog is (geen 90%). Want als de winst daalt, zal ook het dividend dalen. Dit kan het jaar nadien zijn, afhankelijk van het doel van het aandeel. Dit is afhankelijk van het eigen vermogen. Een bedrijf dat verlies maakt, maar het jaar nadien winst zal boeken, kan in dat verliesjaar al een dividend uitkeren. Kies in dit geval voor bedrijven met stabiele winsten of een kleiner risico op een winstdaling. In crisistijden gaan deze bedrijven die niet extreem hun dividend hadden verhoogd, nog een stijgend of stabiel dividend garanderen voor de aandeelhouders.

dividendbeleggen

Ex-dividend

Het uitkeren van dividend heeft invloed op de koers van het aandeel. Op de dag vóór de "ex-dividenddatum" wordt bepaald welke beleggers het aandeel in bezit hadden, en dus recht hebben op het dividend. Bij de volgende opening noteert het aandeel dus ex-dividend. Meestal daalt de koers met een bedrag bijna gelijk aan de hoogte van het dividend. Het kan hiervan afwijken als de fiscus van een land belasting inhoudt op het uitgekeerde dividend. Daarnaast zorgen ook de dagelijkse koersfluctuaties ervoor dat het verschil zelden exact gelijk is aan het dividend. Op de ex-dividend datum ontvangen beleggers nog geen geld of aandelen. Uitbetaling vindt gewoonlijk een aantal weken later plaats.

Belastingen op dividenden

Natuurlijk zijn er ook belastingen op dividendbetalingen. In België bedraagt dit 25% roerende voorheffing. Als u een aandeel in het buitenland koopt, wordt het dubbel belast op de aankoop van het aandeel, verkoop van het aandeel en eventueel dividend. Toch kunt dit verkomen… Hieronder leest u hoe.

Wanneer een onderneming een buitensporig grote kaspositie heeft, bijvoorbeeld door de verkoop van een groot bedrijfsonderdeel, wordt dit soms als superdividend aan de aandeelhouders ter beschikking gesteld. Dit is echter de meest fiscaal onvriendelijke manier van uitkering, vanwege de nadelige belastingaanslag. Meestal worden er andere middelen, zoals kapitaalverlagingen aangewend, om de aandeelhouder maximaal te sparen. Bij een werkelijke kapitaalvermindering betaalt de vennootschap effectief een stuk van het kapitaal terug aan de aandeelhouders en dit wordt niet belast.

Dividendaandelen

Aandelen die een hoog dividend uitkeren zijn meestal goede-huisvaderaandelen. Deze aandelen hebben een hoog pay-outratio en een stabiele winst.

Voorbeelden hiervan:

* Telecomaandelen (bvb. Belgacom)

* Vastgoedaandelen (bvb. WDP)

* Koerierdiensten (bvb. Bpost)

Geen dividend

Aandelen die geen dividend uitkeren ijn onder andere erg verlieslatende bedrijven met een zwakke balans. Biotechbedrijven die al het geld kunnen gebruiken om de testfases van hun medicijnen te kunnen financieren.

Performance dividendaandelen

In tijden van lage rente zijn dividendaandelen altijd in trek en laten ze mooie rendementen optekenen, ter vervanging van een obligatie of spaarboekje. Zeker aandelen die een stabiel dividend garanderen, terwijl de concurrentie of gewoon andere aandelen uit alle sectoren het lastig hebben hun dividend te handhaven.

dividendbeleggen

Dividendinformatie vinden

Dividendinformatie kan u altijd vinden op de site van het bedrijf dat u in de portefeuille heeft. Dit vindt u terug bij de financiële rapporten over het boekjaar of kwartaal. Ook op de datum van aandeelhoudersvergadering.

Voorbeeld:

http://melexis.com/InvestorRelations.aspx

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.