Dit is het laatste deel van beleggingsvormen. Hopelijk vond u het interessant. In dit artikel gaat het over grondstoffen.

Men hoort het vaak: beleg in goud of andere grondstoffen. Maar waarom zou ik in goud of andere grondstoffen moeten beleggen, wat zijn de voordelen tegenover aandelen of tegenover de economie? Allereerst even de functie van goud en het nut van erin te beleggen bespreken. Wat bepaalt de prijs van goud?

De prijs van goud wordt niet alleen bepaald door wat er aan nieuw goud gewonnen wordt, maar ook door wat centrale banken als grootste bezitters van goudreserves voor ons in petto hebben;

Maar ook de vraag naar gouden sieraden speelt een belangrijke rol in de prijsvorming. Die vraag wordt voornamelijk gedicteerd door de Aziatische markt. Men moet weten dat sieraden en juwelen in landen als India een heel ander karakter dragen dan in de VS en Europa. Daar worden ze veel meer gezien als belegging.

Maar naast goudwinning, centrale banken en de sieradenindustrie is er één allesoverheersende factor die duidelijk richting kan geven aan de goudprijs: beleggers in goud.

Men zou het niet vermoeden maar de industriële vraag naar goud speelt maar een bescheiden rol. Is goud nog steeds een goede belegging? Ja, zeggen veel analisten die ervan uitgaan dat de beleggersvraag nog aanzienlijk kan toenemen.

Met fysiek goud (gouden munten of goudstaven) kan men overigens beter niet anticiperen op een snelle prijsstijging van goud. Dat leent zich daar minder goed voor. Wie gokt op een snelle waardevermeerdering heeft meer baat bij derivaten met goud als onderliggende waarde, men maakt dan gebruik van hefboomeffecten. Daarover in een ander, vorig artikel meer. Overigens is de prijs van goud al fors gestegen maar kwam er plots een einde aan die gigantische stijging.

goud

Beleggers kiezen onder meer voor goud vanwege de angst voor inflatie (prijsstijgingen), een falende euro of dollar of het lage of negatieve rendement op een spaarboekje. Want de spaarrente is bijna negatief en je zal daarbovenop nog eens kosten moeten betalen aan je bank voor het “beheren” van je geld.


Maar valutazorgen en/of een lage spaarrente zijn niet de meest valide argumenten om voor een belegging in goud te kiezen. Er bestaan immers best wel andere vermogenstitels met een aantrekkelijk rendement. Dan blijft dus alleen de inflatie over (bijvoorbeeld bij hyperinflatie).

Dit geldt ook voor de andere edelmetalen, als de euro steeds meer aan koopkracht verliest en er dus sprake is van inflatie. Op zich is inflatie niet zo erg zolang er maar geen sprake is van zeer hoge en snel stijgende inflatie (hyperinflatie in extreme gevallen). Die inflatie zorgt ervoor dat je geld elke dag een beetje aan waarde verliest. Dat je voor een euro vandaag meer dan morgen, maar minder dan gisteren krijgt, is niet aangenaam om te horen, nietwaar? Je kan met je geld dus minder doen.

Edelmetalen kunnen voor de belegger een toevluchtsoord zijn in onzekere economische tijden. Sinds de economische crisis van 2008 hebben vooral goud en zilver op dat vlak een hoofdrol gespeeld. Beleggers zijn minder in aandelen gaan geloven omwille van de slabakkende globale economie. Beleggen in goud kan je op fysieke wijze door te investeren in bijvoorbeeld goudstaven of gouden munten. Een andere mogelijkheid is om te investeren in goudtrackers: dat zijn fondsen die de goudprijs of de goudmijnaandelen volgen. Daarnaast kan je ook gewoon in goudmijnaandelen beleggen.

Zilver is goedkoper dan goud, maar is ook heel gegeerd bij beleggers die veilige havens opzoeken. Want bij beursdalingen gaan beleggers hun heil zoeken bij goud en zilver.

Platinum wordt met zilver en palladium toegepast in de industrie. Bij een groeiende industrie kan je daar dus op inspelen. Ook silicium is erg gegeerd. Verder worden platinum en palladium gebruikt in de auto-industrie. Er zijn veel grondstoffen om in te beleggen en dat kan dus op heel veel manieren.

Wil je beleggen in goud, zilver of andere edelmetalen? Koop hier uw edelmetaal aan de beste prijs en service.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.