kapitalisme

Hoe ver staan we zelf. Wie ben ik? Ik ben niet wat ik doe!? Ik ben niet mijn lichaam. Materie is slechts een vertaling van energie door lichaam en bewustzijn, dit is wie of wat je bent, creatief potentieel. Status wordt volgens materialisten verkregen via goederen en luxe, eergevoel welke ego bevestigd. Dit is allemaal zo fake en schaduw als maar kan. Deze consumenten-val is een spiraal, val er niet in. Zoek steun bij vrienden, als je zelf goed bent in iets, kan je veel voldoening krijgen dit te kunnen delen. (zie ook copy-left, open-source) (Marc Goris :: Ik heb er zelf redelijk wat tijd ingestoken, en voor mij mogen die inspanningen gerust ook elders lonen. Ik hoef hiervoor geen vergoeding.)

Investeer in jezelf en bouw aan je eigen ik, dat kan door emotioneel, mentaal en fysiek evenwicht na te streven. Dit is een delicate balans, zie het dagdagelijkse leven als een wandeling met vele paden, je kan eens een bepaald pad niet nemen, maar je krijgt die kans later opnieuw, probeer zoveel mogelijk dat ‘juiste pad’ te vinden. Tijd verloopt in cirkels en is niet rechtlijnig. Het is typisch westers en deterministisch om te geloven dat er gemiste kansen bestaan. Dat een pad rechtdoor loop, van toen, naar nu, naar dan.

Zoek waar je dat evenwicht vindt. Dit is een levenslang proces, maar pijn en ook vergankelijkheid zijn noodzakelijk om te leren, hieraan kan je niet ontsnappen (met je fysieke lichaam). Fysiek evenwicht vind je door gezond te eten en te bewegen. Mentaal en emotioneel on-evenwicht werken in op ons fysiek lichaam. Emoties zijn e-motions – energy in motion – energie in beweging, in ons fysiek lichaam. Deze energie moet kunnen stromen, als je mentale drukte beleeft (bv. piekeren) of hartzeer hebt (bv. liefdesverdriet of angst) dan ga je dat ook fysiek voelen, dit noemt pijn.

Ons fysiek lichaam moet veiligheid kunnen ervaren en dus geen pijn, om een stevige basis te zijn – het vat – de zee – voor de boten die erop varen, onze geest en wat zij voortbrengt (gedachten, ideeën, fantasieën, herinneringen), en onze emoties (de onderzeese stromingen – kunnen gevaarlijk zijn en boten doen kantelen, pas op!). Ons lichaam leert deze veiligheid kennen in ‘een warm nest’. Anders gaat het lichaam (de geest dan), een trauma creëren, wat lijdt tot MPS en dus een verstrooide en niet in evenwicht verkerende geest of mentale toestand, dit kan ook genezen natuurlijk of herstellen – uitbalanceren. Ons warm nest daar bouwen we zelf aan en dat noemen we ‘onze thuis’ of ons huis.

Veiligheid en zekerheid vormen de basis voor welzijn in onze hedendaagse cultuur (context). Fysiek welzijn, financiële zekerheid en stabiliteit.

zekerheid en veiligheid motieven

Ons bewustzijnsniveau bestaat in vier lagen: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel bewustzijn. Onze motivatie vindt zijn oorsprong in één van deze vier bewustzijnsniveaus. Emotioneel bewustzijn zorgt ervoor dat we stabiele relaties met mensen kunnen opbouwen en we eigenwaarde creëren. Ons mentaal bewustzijn motiveert ons in persoonlijke groei en prestaties. Ons fysiek bewustzijn, waar ons lichaam zich bevind en in welke toestand, zorgt ervoor dat we ons veilig voelen. Het fysieke, mentale en emotionele bewustzijn zetelen in de persoonlijkheid. Spiritualiteit zetelt in onze ziel. Het is belangrijk dat we ons veilig voelen, vervullende relaties hebben en/of (beperkte) status verwerven, om voldoening van buitenaf te kunnen voelen. Als persoonlijke groei je motivatie is zit je in de transitie naar spiritueel bewustzijn.

In de basis van de behoeften-piramide van Maslov vinden we dezelfde informatie terug. Vooraleer we onszelf kunnen ontplooien, ontwikkelingen, een verschil kunnen gaan maken voor onszelf en voor anderen, zegt Maslov, moeten we stabiliteit (emotioneel), fysiek welzijn (veiligheid) en financiële zekerheid hebben (beperkte – consuminderen – status)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.