Begin 2013 belde ik naar mijn bank met enkele vragen over mijn beleggingsproducten. Ik vroeg me af hoe Kapitaalsgarantie belooft kon worden, terwijl het toch over aandelen ging. Ik kreeg een zéér domme uitleg.
Je hoort een opname van het bewuste gesprek. Ik heb hier en daar geknipt en geplakt om het geheel aangenaam en verteerbaar te maken. Maar oordeel vooral zelf! Veel luisterplezier!

Hoe kan een bank aan mij een “risicovrij beleggingsproduct” aanbieden?

We zullen verduidelijken met een voorbeeld.

U gaat naar de bank met 10 000 euro waarmee u wilt beleggen, en liefst zonder risico.

De bank zal u een beleggingsproduct met kapitaalsgarantie aanbieden. Bovendien, als de koers van een aandeel op einddatum is gestegen kan u een extra rendement behalen.

Hoe kan de bank zo een beleggingsproduct aanbieden?

U legt vb 10 000 euro in. De bank koopt hiermee een zero bond van 8000 euro (met een goede rating). Na afloop krijgt u voor uw zero bond 10 000 euro , uw startkapitaal terug. Deze zero bond bracht namelijk 2000 euro op.

De 2000 euro van het startkapitaal die nog over is gebruikt de bank om een call te kopen. Wanneer de zero bond eindigt zal de call ook aflopen. U kan een extra rendement behalen wanneer de koers van een bepaald aandeel waarop de bank een call-optie of warrant kocht stijgt.

Wat is een zero bond?

Een zero bond is een soort obligatie waarbij de aankoopprijs minder is dan de waarde bij expiratie. U krijgt dus meer wanneer deze obligatie afloopt dan wat u ervoor betaald heeft. Door enkel obligaties met goede rating te kopen (en te spreiden tussen verschillende zero bonds) kan de bank redelijk zeker zijn van uitbetaling.


Hoe werkt een call?

Een call is het recht een bepaald effect te mogen kopen tegen een vooraf afgesproken prijs op een bepaalde datum of tijdens een bepaalde periode. Hiervoor wordt een premie betaald aan de tegenpartij die de call verkoopt. Wanneer de marktprijs (van vb een aandeel) hoger is dan de prijs waaraan je diezelfde aandelen kan kopen (want je heb een call= recht te kopen), dan maak je winst.

Conclusie: Dit kun je eigenlijk ook zelf doen, daar heb je geen bank voor nodig maar de juiste kennis en een goede broker. Misschien is dat mede de reden dat banken zo geheimzinnig doen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.