Vrijdag was een dag om snel te vergeten voor de Europese beurzen. Aanleiding was Griekenland en een storing bij Bloomberg.

De Europese beurzen zijn met forse verliezen de week uitgegaan. De Bel-20 verloor 1,9%. Dat komt door Griekenland dat volgens velen geen akkoord zal bereiken met zijn schuldeisers (zoals het IMF). Daardoor verloren vooral financiële waarden veel terrein zoals KBC (-3,5%). Op de obligatiemarkten ging de enorme, euforische koopgolf verder. Meer over obligaties vind u op http://verdienveelgeld.be/investeren/beurs/beleggen-in-obligaties/. Blikvanger was de Duitse tienjaarsrente die de grens van 0,08% bereikte. Daardoor kan Duitsland bijna gratis lenen op tien jaar en moeten beleggers bijbetalen (!) om te mogen lenen aan Duitsland. De Belgische rente moest tevreden zijn met 0,37%. Maar ook dat is een historisch dieptepunt.

langetermijnrente

Toch is het niet zo erg dat er op dit ogenblik wat stoom wordt afgelaten op de aandelenmarkten. Een correctie van 5 à 10% zou zelfs welkom en gezond zijn. Bovendien zullen beleggers na een correctie weer massaal op de beurstrein springen en kunnen er weldra weer nieuwe records worden gevestigd.

hdhdh

Misschien zullen de agendapunten voor volgende week het tij doen keren? Want er wordt namelijk uitgekeken naar het ZEW-vertrouwen in de Duitse economie. Die barometer wordt op dinsdag gepubliceerd. Daarnaast worden er ook vertrouwensindiatoren in Europa vrijgegeven op donderdag. En het IFO-ondernemersvertrouwen in Duitsland zal vrijdag gepubliceerd worden om de beursweek mee af te sluiten. De voorspellingen zijn gunstig dankzij de maatregelen die de ECB trof in januari. Daarnaast helpen ook de lage rente en de olieprijs handje mee.

Niet alleen in Europa maar ook in de VS worden er belangrijke barometers gepubliceerd zoals de PMI-indicator.

Qua bedrijfsnieuws zal het Belgisch resultatenseizoen van start gaan op donderdag waar beleggers mogen proeven van de resultaten van Melexis (waar op een omzetgroei wordt gerekend van minstens 18%), Mobistar (de overnamegeruchten over BASE) en CMB (dat afziet van de lage rederijtarieven voor o.a. droge bulk).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.